Rabu, 27 Mac 2013

Ustaz Azhar Idrus - Isu syair Imam Syafie


Karnival Alumni - Aktiviti Menjual Burger

Berniaga adalah salah satu sunnah Rasulullah SAW. Jadi, kami ahli BADRI telah mengadakan jualan burger dan air ketika Karnival Alumni MOZAC.. Selain mengikut sunnah, kami dapat merapatkan lagi hubungan sillaturrahim sesama ahli BADRI dan mendapat pengalaman berniaga. Alhamdulillah, kesemua burger yang kami jual habis dibeli orang. Syukur kepada Allah..


Ustaz Suriandi sedang menunjuk cara - cara memasak burger special


Kami menjual burger bersama - sama


Sekian sahaja dari kami....

Assalamualaikum.... :)

Selasa, 26 Mac 2013

Aktiviti Musolla - Sabtu - Usrah

Usrah Hari Sabtu.....

Setiap hari sabtu, pelajar - pelajar mozac mempunyai program usrah yang akan diketuai oleh naqib - naqib yang telah dilantik oleh ahli BADRI. Banyak maklumat yang dapat kami perolehi dari aktiviti usrah ini. Sumber maklumat usrah ini diberi oleh Pn Suriyati iaitu guru penasihat bagi Syukbah Tamrin....

Semoga dengan adanya usrah di mozac, pelajar - pelajar mozac dapat berubah kearah jalan yang lebih baik.... Insya - Allah...


Perbincangan sesama Naqib...Gambar - gambar group Usrah..
Isnin, 25 Mac 2013

Masuk Neraka Kerana Seekor Lalat


Sebelum saya mulakan penulisan, saya berharap jika ada kesalahan dalam apa yang saya tulis ini, para pembaca digalakkan menegur atau membetulkan kesalahan saya, kerana saya bukannya seorang ulama', saya cume saeorang budak yang hanya ingin berkongsi ilmu... 
Baiklah kita mulakan..

Syirik ialah satu perbuatan yang doasanya besar dan tidak akan diampun oleh Allah SWT. Walaupun begitu, syirik terbahagi kepada dua, iaitu syirik jali dan syirik khafi. Syirik Jali ialah syirik yang jelas. Contohnya, menyembah berhala, murtad, mengakui ada kuasa yang lebih hebat dari Allah SWT dan lain - lain..
Syirik Khafi pula ialah syirik yang tersembunyi. Syirik khafi ialah syirik yang paling susah untuk kita elakkan kerana ia berkaitan dengan hati. Contoh - contoh bagi syirik Khafi ialah perasaan riak, ujub, takbur dan lain - lain. Syirik Khafi tidak termasuk dalam dosa yang tidak diampunkan..
Okey, disini ada sebuah kisah yang ingin saya kongsikan bersama pembaca - pembaca sekalian. Mungkin anda pernah membaca kisah ini dimana - mana, tapi tidak mengapa, saya hanya ingin berkongsi cerita..
Cerita mengenai hanya seekor lalat, 2 orang sahabat boleh masuk syurga dan neraka.
 
Imam Ahmad meriwayatkan daripada Salman al-Farisi " Seorang lelaki masuk ke Syurga kerana seekor lalat, dan seorang lagi lelaki masuk ke Neraka kerana seekor lalat."
 
Beliau bercerita " Dua orang lelaki berjalan melalui sekelompok orang yang sedang menyembah berhala. Mereka tidak membiarkan sesiapa berlalu dari tempat itu sebelum mempersembahkan korban untuk berhala mereka. Kaum itu berkata kepada salah seorang daripada kedua-duanya,
 
"Persembahkanlah sesuatu untuk berhala"  
 
Dia menjawab "Aku tak memiliki apa-apa".
 
Mereka berkata " Persembahkanlah walau seekor lalat".
 
Lalu dia mengorbankan seekor lalat kepada berhala dan mereka pun melepaskannya. ( Orang ini masuk neraka).
 
Mereka berkata kepada lelaki yang lain "Persembahkanlah walau seekor lalat"
 
Dia menjawab " Aku tidak akan mempersembahkan apa-apa kepada selain Allah SWT!"
 
Lalu mereka memenggal kepalanya. (Orang ini masuk Syurga).
 
Rasulullah bersabda
" Jangan meremehkan sedikitpun tentang makruf (baik) meskipun hanya menjumpai kawan dengan berwajah ceria (senyum)". (HR. Muslim)  

Jangan kita meremehkan perkara yang kecil, walaupun hanya dengan senyuman. Amalan yang kecil itulah sebenarnya besar di sisi Allah. Sebab bukan semua orang boleh buat, betul tak? 
 
(Sumber Cerita: Bila Jari Mula Menaip)
Semoga menjadi pengajaran buat kita semua.. 
Untuk mengelakkan kita melakukan syirik, amalkan doa yang ada di dalam al-Ma'thurat:

Ahad, 24 Mac 2013

Indahnya Cinta....


Indahnya cinta...
Setiap manusia mempunyai perasaann cinta dan perasaan cinta itu tidaklah haram.. Ini kerana, dengan perasaan cinta kita boleh mendekatkan diri kepada Allah, kepada Rasulullah SAW, mengeratkan sillaturrahim sesama saudara dan sesama manusia.. 
Dengan cinta juga kita akan melakukan segala suruhan Allah SWT dan suruhan Rasulullah SAW..
Sebagai contoh, jika kita cinta kepada seorang lelaki atau perempuan, sudah pasti jika kekasih kita meminta kita melakukan sesuatu perkara, kita akan melakukannya walaupun dalam keadaan malas dan jika kita tidak dapat memenuhi permintaan kekasih kita, sudah pasti kita akan berasa susah hati..  Betul tak?? 

Sabtu, 23 Mac 2013

‘izinkan saya berzina ngan anak pakcik’?


Gadis : Masuk lah dulu, jumpa dengan ayah saya
Teruna : Boleh ke?
Gadis : Masuk je lah, saya nak siap
Menyusup masuk si teruna melalui pintu utama. Pintu yang siap terbuka mengaluka-alukan kedatangan si Teruna.
Teruna : Assalamualaikum.
Bapa G : Waalaikumusalam.
Melihat pada lantangnya suara bapa si gadis, terus si teruna kaku membatu. Lantas si gadis menarik tangan si teruna menyedarkan dari lamunan itu.
Gadis : Mari, duduk kat kerusi
Teruna : eh.
Setelah tangan dihulur dan salam bertaut, duduklah si teruna di kerusi hampir menghadap bapa si gadis. Hanya surat khabar yang menjadi tabir antara mereka.
Bapa G : nak jalan kemana hari ni?

Jumaat, 22 Mac 2013

Percaya Atau Tidak


Percaya atau tidak, semua wanita boleh jadi cantik.. Tetapi bukan dengan mendedahkan auratnya, pakai ketat dan lain - lain.. Tapi nk nampak cantik ialah dengan memakai baju yang longgar, seluar pun tidak ketat, tudung dilabuhkan sikit.. Barulah cantik..
Kalau korang pakai pakaian yang begini, cormfirm cantik.. Tak kisahlah size badan korang besar atau kecil.. Rendah atau tinggi.. Cormfirm comel..

Percaya atau tidak lelaki pun boleh jadi handsome dan ranggi. Bukan dari segi kata-kata dan janji janji manisnya, bukan dari kemachoan nya yang di tunjuk-tunjukan dan bukan dari badannya yang tough sebab work out 24/7. tapi dari akhlaknya yang mengikuti ajaran al-quran, dari matanya yang menundukan pandangan, dari bicara nya yang penuh berhikmah , dari sifat berani nya apabila melawan nafsu ,dari rambutnya yang tersimpan rapi dalam kopiah mahupun serban dan so on.

so kaum adam, anda sememangnya handsome jika mengikuti ajaran dan sunnah junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. :)
 

Oleh itu, marilah kita sama - sama berubah kearah yang lebih baik..

....


I made this widget at MyFlashFetish.com.